JOY KARIÉRA: Jak si divadelnice Bára splnila sen a založila Coco Van

Čerstvé vafle a k tomu kafe, jak má být. Báře se změnil život, když si s přítelem Davidem založila pojízdnou kavárnu Coco Van.
10493

Barbora Obozněnko (31)

Narodila se v Ostravě, vystudovala herectví na konzervatoři a poté kočovala po republice za prací po divadlech. Před osmi lety se usadila v Praze, kde nejprve točila reklamy. Dva roky se živila jako módní stylistka, s kamarádkami také založila Hvězdný bazar s oblečením celebrit. Opravdu se však našla až ve chvíli, kdy do jejího života přišel David a podpořil ji v její kreativitě. 

Báro, jaký je příběh Coco Vanu?

Můj přítel David mnoho let provozoval, vymyslel a vytvořil od úplného základu kemp na Pražačce. Poté, co jsme spolu začali žít, nechal volnost mé kreativitě a umožnil mi tam vytvořit kavárnu Coffee Corner, matičku Coco Vanu. Měla jsem touhu tvořit pravdivě, bez přetvářky, od srdce a pro lidi, kteří jsou stejně unavení hloupostí a povrchností, jako já. Brzy se ukázalo, že kavárna prožívá více než úspěch, byla nádherná, plná klidu a zenu, vybudovaná ve stromech a, jak moc rádi říkáme, zrozená z mořské pěny. Minulý rok nám ale město neprodloužilo smlouvu a bohužel jsme se museli kempu i kavárny vzdát. Nějakou dobu jsme přemýšleli, co dál. Věděli jsme, že máme zkušenosti, cit pro detail, a že nás naplňuje dávat lidem radost, a tak se zrodila myšlenka Coco Vanu.

Co vlastně Coco Van je a jak funguje?

Coco Van je vlastně pojízdná kavárna, která kudy jezdí, rozdává radost. Nechali jsem si provést vestavbu profesionální kuchyně do veterána karavanu Constractum Coral z roku 1969, která byla sice náročná a drahá, ale neskutečně se povedla. V Coco Vanu tak máme veškeré zázemí pro provoz pojízdné kavárny a můžeme přijet kamkoliv a tam připravovat naše dobroty - děláme všechny variace kávy a vynikající vafle z těch nejlepších surovin. Máme skvělého dodavatele vín, umíme míchat koktejly a vlastně zajistit cokoliv, co si naši klienti budou přát.

Čím se Coco Van liší od jiných pojízdných kaváren a barů?

Coco Van je prostě jiný. Nevezeme jen kávu a vafle, ale hlavně atmosféru. Jsme hippies, milujeme boho věci a máme zásobu dekorací a všemožných detailů, které udělají z Coco Vanu zenový koutek naprosto kdekoliv. Prostě máte pocit, že nechcete nikdy odejít. Ze všeho, co děláme, všichni poznají, že tuhle práci děláme maximálně poctivě a s láskou. Věřím, že tahle kombinace je esencí úspěchu.

Jaké to je, rozjíždět v Čechách podnikání? Narazili jste na nějaké překážky, které vás překvapily?

Kdybych na to měla být sama s konzervatoří, tak ani Coffee Corner, ani Coco Van, bych nikdy nezvládla dotáhnout do konce. Překážek a byrokracie kolem realizací je opravdu hodně! V tomto se s Davidem nádherně doplňujeme. David vlastně dotahuje ty provozní a formální záležitosti, a já funguji jako inspirace a kreativec. Za to jsem moc vděčná.

Co bylo na vašich začátcích nejtěžší?

Nejtěžší je rozhodně vystoupit z vlastní komfortní zóny, nebát se velkého kroku a trochu riskovat. Hlavní je věřit svému nápadu a taky intuici.

Kolik dnes máte členů v týmu? 

Náš tým vlastně tvoří spousta lidí, je to naše rodina a přátele, se kterými tvoříme komunitu už od dob Coffee Corneru a vzájemně si pomáháme a podporujeme se. Myslím, že pro všechny je to radost a celý tým se rád podílí na takhle krásném projektu.

S partnerem Davidem tvoříte pár doma i v práci, jak se vám spolu pracuje? 

S Davidem jsme spřízněné duše. Doplňujeme se a naprosto si ve všem věříme. Díky tomu, že máme tak krásnou práci, nijak zvlášť ji neoddělujeme od soukormí a zkrátka tím žijeme. Kolikrát na akci s Coco Vanem vyrazíme o den dva dřív a kempujeme někde v lese. Zkrátka si užíváme přítomnosti a žijeme v lásce.

Existuje něco, co byste zpětně udělali jinak?

Snažím se nepřemýšlet způsobem, co by bylo kdyby, takže všechno co jsme doposud udělali, udělali jsme nejlépe jak jsme zrovna v danou chvíli mohli a neměnila bych. Jen stres, ten bych si přála neprožívat, ale k tomu si člověk taky časem dojde, že stresovat se je zbytečnost a především brzda.

Co je na vaší práci nejlepší? 

Nejlepší je, že si práci sami tvoříme a můžeme být neustále hippie, nemusíme dodržovat žádný dresscode, pracovat v korporaci a sedět denně v openspace. Jsme hodně v přírodě, obklopeni skvělými a inspirativními lidmi a na cestách. A hlavně u toho pořád pijeme to nejlepší kafe pod sluncem.

Jaké máte plány do budoucna?

Plánů do budoucna máme spoustu. Prioritou je pro nás společné založení rodiny. Samozřejmě s Coco Vanem plánujeme jezdit na co nejvíce akcí a dělat lidem radost. Máme domluvené nějaké festivaly, soukromé akce a svatby. Taky chceme mít místo v Praze, kde budeme pravidelně parkovat. Chceme taky založit nový kemp v Praze, renovovat starý mlýn na samotě kousek od Prahy pro svatby a jiná setkání, a taky se chystáme předělávat staré maringotky. Já osobně chci lidi vrátit k tradici pohanských svatebních rituálů, protože já sama jsem plná lásky a je mi líto, jak dnes žijeme v nevědomí a mnoho lidí už ani neví, jaká je skutečná podstata svateb a různých oslav.

Reklama

sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Anketa
Odpovězte na naši otázku a v příští JOY zjistíte, kolik čtenářek má stejný názor stejně jako vy!

Jaká novoroční předsevzetí si dáváte?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama