Reklama

Top recepty z jahod pro vaše dokonalé prázdniny

Sezóna jahod je tu..
10449

Čekáme na ni celý rok a konečeně je tady. Jahodová sezóna je v plném proudu, tak si ji užijte na maximum a vyzkoušejte ty nejlepší jahodové recepty.

Tip Joy - vyzkoušejte samosběr jahod a natrhejte si jahody sama! Nejen, že vám budou více chutnat ale také uděláte něco pro vaše tělo. V okolí Prahy doporučujeme například Vraňany nebo Kunratice.

Jahodovo-marcipánová panna cotta

Ingredience

320ml mlék95g marcipánu, nakrájeného

55g krupicového cukru

1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnut

3 plátky želatiny

250ml smetany ke šlehání 33%

celé jahody a lístky bazalky na ozdobu

Na jahodové pyré

900g jahod

šťáva z 1/2 citronu

40g moučkového cukru 

Postup přípravy 

Jahody na pyré očistěte a spolu s citronovou šťávou a moučkovým cukrem rozmixujte. Polovinu rozdělte do 8 skleniček.

Do hrnce vlijte mléko, přidejte marcipán, cukr, vanilkový lusk i vyškrábnutou dřeň a pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se marcipán a cukr nerozpustí. Stáhněte z plotny. Želatinu namočte do studené vody na asi 3–5 minut, pak vymačkejte a vmíchejte do teplého mléka. Směs potom přeceďte přes jemné sítko do misky posazené do ledové vody a míchejte, dokud mléko nezchladne a nezačne houstnout.

Smetanu ušlehejte tak, aby začala tvořit měkké špičky a jemně do ní zašlehejte marcipánové mléko. Rozdělte do sklenic na jahodové pyré a dejte do lednice vychladit a ztuhnout (na alespoň 3–4 hodiny).

Potom do sklenic rozdělte zbylé rozmixované jahody, ozdobte čtvrtkou jahod a lístky bazalky. 

 

Jahodová Lučina s mátou

Ingredience

100 g jahod

snítka máty

300 g Lučiny

1 lžička chia semínek

med nebo moučkový cukr podle chuti

croissanty nebo loupáky k podávání

plátky jahod a lístky máty na ozdobu

Postup přípravy 

Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte na drobné kousky. Mátové lístky otrhejte a nasekejte najemno.

Lučinu prošlehejte s jahodami a chia semínky. Vmíchejte nasekanou mátu a oslaďte podle chuti.

Sladkou pomazánku podávejte s čerstvým pečivem, ozdobte nakrájenými jahodami a lístky máty.

 

Plněné jahody

Ingredience

500 g jahod

50 g bílé čokolády

250  ml smetany ke šlehá

Postup přípravy

Do misky nalámejte 50 g bílé čokolády a zalijte ji 100 ml smetany ke šlehání. Rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. 

Po vychladnutí prošlehejte elektrickými metlami a spojte se 150 ml ušlehané smetany. 

500 g jahod nařízněte do kříže, narovnejte na tác a pomocí cukrářského sáčku plňte čokoládovou šlehačkou (můžete použít i termix).

 

Jahody na kozím sýru

 Ingredience

3 lžíce olivového oleje

2 lžičky balzamikového octa

4 rozdrcená semínka koriandru

2 lžičky tymiánových lístků

100 g čerstvého kozího sýra – ideální jsou například kozí rolky

400 g menších jahod

sůl

Postup přípravy

Prošlehejte spolu olej, ocet, semínka koriandru a tymián. Sýr prsty rozmělněte na hrudky a smíchejte se zálivkou, případně podle potřeby osolte. Do skleniček rozdělte jahody, zasypte je ochuceným sýrem a podávejte.

 

Jahodové bellini

Ingredience

500g čerstvých jahod

2–4 lžíce krupicového cukru

šťáva z 1 limetky

1 lahev (0,7l) prosecca

Postup přípravy

Vyberte pár pěkných jahod, které si necháte na ozdobu, a zbylé rozmixujte s cukrem a limetkovou šťávou. Vlijte do džbánu a dejte vychladit. Sklenice ozdobte jahodami.

Před podáváním přilijte do džbánu prosecco a hotové bellini rozlijte do sklenic. Ozdobte sklenky celými jahodami a podávejte. 

 
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama