Reklama

Zmrzlina: osvěžení, které si můžete dopřát

Zmrzlina: osvěžení, které si můžete dopřát Zmrzlina: osvěžení, které si můžete dopřát Než letos budete v nepřeberném množství příchutí a barev vybírat tu nejlahodnější, seznamte se s tím, jak se vlastně zmrzlina vyrábí. Metod výroby je totiž několik a byla by škoda nevědět, že právě v Čechách vznikají mražené lahůdky, na které nikde jinde na světě nenarazíte.
Zmrzlina: osvěžení, které si můžete dopřát
{loadposition breadcrumb}

Zmrzlina: osvěžení, které si můžete dopřát

Než letos budete v nepřeberném množství příchutí a barev vybírat tu nejlahodnější, seznamte se s tím, jak se vlastně zmrzlina vyrábí. Metod výroby je totiž několik a byla by škoda nevědět, že právě v Čechách vznikají mražené lahůdky, na které nikde jinde na světě nenarazíte.

Kde se zmrzlina zrodila?
První psaná zmínka o výrobě zmrzliny dokonce pochází z doby 3000 let před naším letopočtem z oblasti dnešní Číny, ovšem nejrůznějších legend o tom, kdo vyrobil tu první, je poměrně dost. Její obliba však všeobecně stoupala teprve v devatenáctém století, kdy se zejména ve velkých evropských a amerických městech začala objevovat v nabídce předních cukrářů.
Dnes si můžete ledovou pochoutku vychutnávat v několika variantách. Točenou, kopečkovou, v kelímku nebo třeba na špejli. Víte ale, v čem jsou některé unikátní? Je to ve výrobě a je nutno zmínit, že právě Češi vynalezli metodu výroby, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Vše to začalo v roce 1949, kdy se mražené krémy začaly vyrábět v pražském Laktosu. Při jejich výrobě se používala tzv. litá metoda.

Litá zmrzlina

Síla lité metody, která je v Čechách tradiční, spočívá v tom, že do zmrzliny dostanete víc lahodného ovoce, smetany, jogurtu a dalších poctivých surovin. Její chuť je tudíž plnější a vydatnější. Základem je maximum ingrediencí a minimum vzduchu. Nanuky vyráběné litou metodou jsou tvrdší a proces výroby je finančně náročnější.
Oproti tomu modernější extruzní metoda vás o mnohé ochudí. Nanuky vyrobené touto metodou jsou hodně našlehané a je v nich více vzduchu.
„Lité zmrzliny typu Mrož jsou v Čechách velmi oblíbené, proto Prima pokračuje v této tradiční výrobě dodnes. Plná chuť, kvalitní přírodní a čerstvé suroviny jsou společně s výrobním postupem ukázkou té nejlepší zmrzlinářské práce,“ říká MVDr. Dalena Martiníková, vedoucí vývoje zmrzlin Prima.

Tip Joyonline.cz: MROŽ Jahodová
Pokud toužíte po změně, ale nechcete se vzdát jahod, vychutnejte si zmrzlinovou chvilku s grácií. MROŽ Jahodová je jemné jahodové pokušení v luxusním balení. Nabízí ještě větší požitek a neodoláte mu ani na pohled. Luxusní krabička láká k vychutnání si zmrzliny ve dvou. Doporučená cena: 39 Kč

Související články:

Pravidla lži
Afrodiziaka: Opravdu fungují?
Ano, či ne? Miley Cyrus s roztrhaných džínách
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama