Reklama

Toužíte po štíhlých křivkách? Nehladovte!

Toužíte po štíhlých křivkách? Nehladovte! Toužíte po štíhlých křivkách? Nehladovte! Hubnete každoročně na léto do plavek a myslíte si, že stačí hlídat obsah tuků v jídle? Pokud chcete opravdu shodit nějaké to kilo, pečlivě byste měly sledovat i takzvaný glykemický index.
Toužíte po štíhlých křivkách? Nehladovte!
{loadposition breadcrumb}

Toužíte po štíhlých křivkách? Nehladovte!

Hubnete každoročně na léto do plavek a myslíte si, že stačí hlídat obsah tuků v jídle? Pokud chcete opravdu shodit nějaké to kilo, pečlivě byste měly sledovat i takzvaný glykemický index.

Na výši glykemického indexu (GI) má vliv zastoupení cukrů, tuků a bílkovin v jídle, obsah vlákniny a také způsob zpracování nebo velikost porce. Pamatujte, že glykemický index není totéž co nízký či vysoký obsah cukrů a jeho hodnota se nepřekrývá ani s hodnotou kalorickou.

A jak to v praxi funguje? Zjednodušeně se dá říci, že po jídle stoupá hladina cukru v krvi. Její snížení má na starosti hormon inzulin. Jakmile ale hladina cukru příliš klesne, dostanete zase hlad nebo chuť na něco dobrého. Dalším jídlem se hladina cukru v krvi opět rozhoupe. Čím častěji se tohle opakuje, tím je větší pravděpodobnost vzniku nadváhy nebo zdravotních komplikací.

Při redukčních dietách se proto doporučuje jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI  < 55). Cukr se z nich vstřebává pomaleji, a udržuje se tak jeho stabilní hladina v krvi. Člověk pak nemá pořád hlad, nemusí jíst více potravy, a tím i nadměrné množství kalorií.

Pokud se tedy snažíte zhubnout, při stravování byste měly dát přednost zejména zelenině, vybraným druhům ovoce (pozor, například datle, banán a meloun mají vysoký GI), luštěninám, celozrnnému pečivu a mléčným výrobkům. U těch ani nemusíte tolik hledět na množství tuku.

„Polotučný i nízkotučný neochucený jogurt mají shodně GI 35. I další mléčné produkty mají poměrně nízký GI. Paradoxem je, že čím více tuku mléčný výrobek obsahuje, tím nižší je jeho glykemický index,“ vysvětluje RNDr. Dana Dvořáková z vývojového oddělení společnosti Olma, a. s.

„Při redukční dietě však nesmíte zapomínat na to, že tuk nejen snižuje GI, ale současně obsahuje mnoho energie. Je tedy nutné sledovat všechny důležité výživové parametry komplexně a také v návaznosti na bezprostředně plánovanou fyzickou aktivitu,“ dodává Dana Dvořáková.

Jestliže to s dietou myslíte skutečně vážně, velkým obloukem se naopak vyhněte bílému pečivu (klasický rohlík má GI 73), snídaňovým cereáliím (cornflakes mají GI 83), velmi sladkému ovoci, jako třeba vodnímu melounu a datlím, nebo vařeným bramborám. Zcela zapovězené je také pivo, které má GI dokonce 110.

Související články:

Jak mít na Facebooku co nejvíce lajků?
Váš příběh: Můj nejlepší kamarád je Číňan
Fotogalerie: Módní trendy na léto
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama