Reklama

Burger: Proč ho milujeme nebo zatracujeme?

Burger: Proč ho milujeme nebo zatracujeme? Burger: Proč ho milujeme nebo zatracujeme? Burgery zažívají v České republice boom. Ještě donedávna platilo a stále platí, že burger dostanete během pár minut v rychlém občerstvení. Jediný rozdíl oproti minulým letům je v současnosti v tom, že burgery servírují i v lepších restauracích.
Burger: Proč ho milujeme nebo zatracujeme?
{loadposition breadcrumb}

Burger: Proč ho milujeme nebo zatracujeme?

Burgery zažívají v České republice boom. Ještě donedávna platilo a stále platí, že burger dostanete během pár minut v rychlém občerstvení. Jediný rozdíl oproti minulým letům je v současnosti v tom, že burgery servírují i v lepších restauracích.

Burgery můžeme dnes jíst na řadu způsobů. Mleté maso uprostřed housky s kečupem, cibulí anebo okurkou zkrátka dobře chutná a ani zarputilí příznivci zdravého stravování mnohdy neodolají. Vždyť dnes už je možné si nechat burger připravit podle sebe i ve zdravější podobě, třeba s grilovaným masem nebo tofu.
Jak to celé začalo?
Kořeny hamburgeru údajně pocházejí z 12. století, tedy z dob, kdy ještě Mongolové byli kočovným kmenem. Ti vozili pod koňskými sedly naškrábané maso, které se ještě upravilo a změkčilo v průběhu jízdy. Základem jejich jídla byla podoba dnešního „tataráku“, který získal název právě proto, že mezi Mongoly působil kmen Tatarů.

Burger, jak ho známe dnes, spatřil světlo světa až na přelomu 19. a 20. století. Historie této pochutiny však není zcela jednoznačná. První zmínku receptury můžeme najít již v roce 1758 v anglické kuchařce Hannah Glasseové, kde popisuje recept na hamburské klobásy. Překvapivě tedy slyšíme o hamburských pochoutkách z anglické literatury.

Nejprve se na počátku 20. století podával v amerických restauracích hamburský steak, pak se přibližně za dvacet let „kus masa“ vtěsnal mezi dva kousky housky. Od čtyřicátých let 20. století jsme již mohli vídat logo bratří McDonaldů, kteří vytvořili z hamburgeru masový produkt a díky využití strojových zařízení z něj také udělali symbol rychlého občerstvení.

Rostoucí popularitu burgerů potvrzuje i služba DameJidlo.cz, podle které jsou burgery z kvalitních restaurací druhým nejoblíbenějším jídlem hned po pizze.

Dát si k obědu burger nemusí nutně znamenat nezdravé stravování – vždy je určující množství a kvalita používaných ingrediencí. Trend kvalitního hovězího masa se dostává i k nám a restaurace si na něm dávají záležet.

„Zákazníci zjišťují, že kvalitní burger nemá s fastfoodem takřka nic společného. Rostoucí popularitu ‚burgráren‘ tak pozorujeme i u nás,“ říká Tomáš Čupr, zakladatel projektu DameJidlo.cz.

Reklama

Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Anketa
Odpovězte na naši otázku a v příští JOY zjistíte, kolik čtenářek má stejný názor stejně jako vy!

Jaké letní dobrodružství vás nejvíce láká?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama