Reklama

Chcete být zdravá a štíhlá? Jezte zelí!

Chcete být zdravá a štíhlá? Jezte zelí! Chcete být zdravá a štíhlá? Jezte zelí! Mezi základní potraviny, které by především v sychravých zimních měsících neměly v našem jídelníčku chybět, určitě patří kysané zelí. Nejenže je výborným pomocníkem pro posílení imunitního systému, ale pomáhá také při procesech hubnutí. Navíc bojuje proti špatné náladě a lépe se vám po něm bude i usínat.
Chcete být zdravá a štíhlá? Jezte zelí!
{loadposition breadcrumb}

Chcete být zdravá a štíhlá? Jezte zelí!

Mezi základní potraviny, které by především v sychravých zimních měsících neměly v našem jídelníčku chybět, určitě patří kysané zelí. Nejenže je výborným pomocníkem pro posílení imunitního systému, ale pomáhá také při procesech hubnutí. Navíc bojuje proti špatné náladě a lépe se vám po něm bude i usínat.

Takové kysané zelí díky bakteriím, které vznikají při kvašení, obsahuje mnohem více vitaminů než zelí v syrovém stavu, a zvyšuje tak odolnost organismu a posiluje imunitu.
Bohaté je především na vitamin C, B, K, E, provitamin A, kyselinu listovou, draslík, železo, vápník, zinek, selen, vlákninu, bílkoviny, aminokyseliny a také takzvané izotiokyanáty, které mají v těle funkci obrany před rakovinotvornými účinky. Pro pokrytí denní dávky vitaminu C stačí zkonzumovat 200 gramů denně.
Při výběru zelí je dobré sáhnout po tom, které je vyráběné přírodní cestou. „Zelná krouhanka zraje v našich tancích šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez přídavku chemických látek. Tento způsob odpovídá domácímu způsobu výroby zelí,“ vysvětluje Jiří Mikyska, vedoucí pracovník vývoje a kontroly jakosti společnosti Hamé.
Zdraví prospěšné vlastnosti kysaného zelí využívali už naši předkové, kteří se s jeho pomocí na zámořských plavbách chránili před kurdějemi. Stačí si připravit směs zelné šťávy s medem v poměru 1 : 1, která se po doušcích pije během dne.
Zvlášť po vánočních svátcích je kysané zelí výbornou alternativou pro všechny, kteří chtějí shodit nějaké to kilo. Obsahuje totiž pouhých 17 kalorií ve sto gramech. Aktivuje také funkci trávicího systému a podporuje množení bakterií produkujících kyselinu mléčnou, které urychlují trávení a odvádění škodlivých látek z těla. Především celulitidy se díky této vlastnosti zelí zbavíte mnohem rychleji. Proti zácpě se zase doporučuje vypít denně dvě a půl deci šťávy z kysaného zelí.
Kysané zelí neobsahuje žádný tuk. Má také hodně vlákniny, která tělo pročistí a vyplaví z něj jedovaté látky. Navíc zelí dobře zasytí, brání pocitu hladu a odbourává cholesterol.
V dnešní hektické době kysané zelí pomáhá i proti únavě a stresu, protože nabízí hodně vitaminů B12 a B6. Konzumací zelí k večeři rovněž podpoříte produkci spánkového hormonu melatoninu, který zlepší kvalitu vašeho spánku. Dobrý vliv má zelí i na libido a plodnost.

Související články:

3 triky, jak vybrat tu pravou kabelku
6 faktů, které musíte vědět o parfémech
Katy Perry randí z Niallem z One Direction?
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama