Reklama

5 věcí, které jste o asijské kuchyni a zvycích nevěděli

5 věcí, které jste o asijské kuchyni a zvycích nevěděli 5 věcí, které jste o asijské kuchyni a zvycích nevěděli O asijské kuchyni panuje mezi lidmi řada mylných představ. Česko-čínské restaurace mají tendenci ‚počešťovat‘ asijské postupy, stejně tak je řada Čechů zvyklá si například máčet k suši wasabi v sójové omáčce. Co všechno jste do teď o asijském kuchařském umění nevěděli?
5 věcí, které jste o asijské kuchyni a zvycích nevěděli
{loadposition breadcrumb}

5 věcí, které jste o asijské kuchyni a zvycích nevěděli

O asijské kuchyni panuje mezi lidmi řada mylných představ. Česko-čínské restaurace mají tendenci ‚počešťovat‘ asijské postupy, stejně tak je řada Čechů zvyklá si například máčet k suši wasabi v sójové omáčce. Co všechno jste do teď o asijském kuchařském umění nevěděli?

1. K asijské kuchyni dobře chutná i víno
Běžně se v Číně pije k jídlu čaj i pivo, ale v jiných asijských zemích si rádi vypijí i trochu toho ‚vína‘. Ovšem není víno jako víno. Třeba Vietnamci pijí rýžové víno, které ale jenom vzdáleně připomíná klasické víno, na něž jsme v Evropě zvyklí. Rýžové víno je vlastně pálenka z proprané rýže, mleté skořice, hřebíčku, zázvoru a dalšího aromatického koření. K vietnamským nudlím dobře chutná a zahřeje.
2. Hlavní zásadou asijské kuchyně je čerstvá zelenina
Čerstvost surovin patří k důležitým pilířům kvality každé kuchyně. Obzvlášť čínská kuchyně si potrpí na dobré a čerstvé potraviny. V opravdových čínských restauracích nevaří z mražené nebo sterilované zeleniny. Především nutno podotknout, že smažená míchaná zelenina zrovna moc dietní není, nemluvě o vysokém podílu sodíku, který mražená zelenina na rozdíl od čerstvé obsahuje. Když už se do čínské restaurace vydáte nebo si necháte jídlo dovézt, vybírejte si z těch osvědčených, které si na kvalitě čerstvosti zakládají. Výběr asijských restaurací nabízejících jídlo s donáškou najdete například na stránkách DameJidlo.cz.
3. Polévku Asijci doslova vysrknou po hlavním chodu
Polévkou se zvláště Číňané spíše ‚dosycují‘. Jakmile se dojí hlavní chod, přinese se na stůl mísa s polévkou a odtud si ji strávníci mohou nalít do použitých misek z hlavního chodu. Nejprve se z polévky vyjedí hůlkami nudle a maso, pak se zbytek vypije. A jak vypadá stolování dál? Hodování vypadá z pohledu Evropanů trochu zvláštně. Zcela žádoucí a přípustné je mlaskání, srkání a říhání během jídla jako výraz uspokojení. Překvapivě je pak pro Číňany naprosto nevhodné během jídla smrkat.
4. Nakládaný zázvor se nedává na suši jako obyčejný doplněk
Zázvor našemu národu moc chutná, na druhou stranu jej ale nekombinujeme se suši tak, jak by se slušelo. Když si objednáte v japonské restauraci suši, téměř vždy k němu dostanete naservírovaný i nakládaný zázvor. Ten však slouží k pročištění patra mezi jednotlivými sousty. Jednoduše, nakládaný zázvor má chuť suši nastartovat, ne ji přebíjet.
5. Není sójová omáčka jako sójová omáčka
Asijské národy mají sójovku moc rády. Jako dochucovadlo se také v Česku prodává v hojném počtu. Bohužel, u nás běžně dostupné sójové omáčky mají k pravé čínské sójovce docela daleko. Pravá sójová omáčka se vyrábí kvašením uvařených sójových bobů a pražené drcené pšenice v solném nálevu. Produkt pak zraje v dřevěných sudech nebo nádržích. A až po roce kvašení se směs vylisuje, aby se z ní konečně kvalitní sójová omáčka uvolnila. Navíc, aby se kvasný proces zastavil, musí se omáčka dále vařit. Podle tradičních receptur trvá výroba zkrátka dlouho. Na pultech českých obchodů tedy na pravou sójovou omáčku těžko narazíte, maximálně ve specializovaném obchodě.

Související články:

3 triky, jak vybrat tu pravou kabelku
6 faktů, které musíte vědět o parfémech
Katy Perry randí z Niallem z One Direction?
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama