Reklama

5 potravin, které nám mohou škodit, ale nevíme o tom!

5 potravin, které nám mohou škodit, ale nevíme o tom! 5 potravin, které nám mohou škodit, ale nevíme o tom! Když po nich v obchodě sáhneme jen výjimečně, výrazněji nám neuškodí. Pokud je ale konzumujeme často, nebo dokonce s železnou pravidelností, mohou se projevit problémy s obezitou, či jiná závažná onemocnění. Pojďte se spolu s námi podívat na potraviny, které je třeba v jídelníčku omezit a ideálně nahradit jejich zdravější alternativou.
5 potravin, které nám mohou škodit, ale nevíme o tom!
{loadposition breadcrumb}

5 potravin, které nám škodí, ale nevíme o tom!

Když po nich v obchodě sáhneme jen výjimečně, výrazněji nám neuškodí. Pokud je ale konzumujeme často, nebo dokonce s železnou pravidelností, mohou se projevit problémy s obezitou, či jiná závažná onemocnění. Pojďte se spolu s námi podívat na potraviny, které je třeba v jídelníčku omezit a ideálně nahradit jejich zdravější alternativou.

„Potraviny nejsou jen nástrojem pro zažehnání hladu a rozmanitých chutí či pro naše gurmánské potěšení. Jejich role je zcela zásadní pro správné fungování našeho těla. Pokud dlouhodobě konzumujeme nevhodná, nekvalitní nebo přímo škodlivá jídla, následky na sebe nenechají dlouho čekat. Představme si, jak dlouho by vydrželo jet naše auto, pokud bychom ho ‚krmili‘ nekvalitní naftou. Stejné je to i s námi,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.
1. Tavené sýry
V reklamních spotech působí jako vrchol zdravé výživy. Obsahují ale tavicí soli, které mohou způsobit nedostatek vápníku v kostech, trávicí potíže a překyselení.
Alternativa: Zdravější variantou je určitě čerstvý sýr žervé, tvarohová pomazánka nebo tvrdé sýry.

2. Bujony a kořenicí směsi
Tyto „potraviny“ obsahují glutamáty a velké množství kuchyňské soli. Právě glutamáty mají toxické účinky, přispívající k rozvoji rakoviny, nervových a srdečních poruch, ke zvyšování krevního tlaku a rozvoji obezity.
Alternativa: Připravte si ideálně domácí vývar. Případně jsou už dnes na trhu bujony bez glutamátů. Vhodnou náhražkou jsou také čerstvé, sušené nebo mražené bylinky, jednodruhové koření nebo směsi koření bez glutamátu a kuchyňské soli.

3. Nápoje nebo potraviny s umělými sladidly
Nejen v light (cukrem neslazených) nápojích, ale také ve žvýkačkách, ochucených minerálkách s 0 % cukru nebo „sladkých“ jogurtech bez cukru – ve všech těchto nápojích nebo potravinách najdeme umělá sladidla (aspartam, sacharin, cyklamáty atd.). Některé z nich mají karcinogenní nebo neurotoxické účinky, přispívají k rozvoji diabetu, způsobují pocit hladu a podporují obezitu.
Alternativa: Pokud je to možné, kupujte neslazené nápoje. Popřípadě volte ty, které jsou slazené bylinkou stévií. Místo umělého sladidla je vždy lepší použít malé množství přírodního sladidla (med, javorový nebo agáve sirup, obilné slady, popř. nerafinovaný třtinový cukr).

4. Křupavé zapékané müsli
Zapékané müsli má vysoký glykemický index – tedy obsahuje velké množství „rychlých cukrů“.
Alternativa: Volte raději sypké obilné vločky smíchané s oříšky nebo jinými semínky.

5. Ovocné džusy
Pozor – 100% džus obsahuje v 250 ml 6,5 kostky cukru! Ovocné šťávy rozhodně nepatří mezi nezdravé potraviny, jejich častá konzumace však není vhodná! I zmiňované 100% džusy navíc odvodňují, tělo na jejich strávení totiž spotřebuje hodně vody.
 Alternativa: Vodou naředěná čerstvá ovocná nebo zeleninová šťáva v poměru 1 : 2, voda s citronem.

Související články:

4 důvody, proč díky vodě zhubnete
6 faktů, které musíte vědět o parfémech
3 nejznámější mýty o zubech
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama