Reklama

Dieta: Jak vyzrát na sacharidy?

Dieta: Jak vyzrát na sacharidy? Dieta: Jak vyzrát na sacharidy? Sacharidy jsou značným zdrojem naší energie. Jejich denní příjem se podepisuje na naší výkonnosti. Nedostatek sacharidů se projevuje pocitem únavy, naopak jejich nadbytečný příjem vede k ukládání „do zásoby“ a k nárůstu tukových polštářů. Obecně tedy platí, že sacharidy do našeho jídelníčku zahrnuty být musí, ale s mírou.
Dieta: Jak vyzrát na sacharidy?
{loadposition breadcrumb}

Dieta: Jak vyzrát na sacharidy?

Sacharidy jsou značným zdrojem naší energie. Jejich denní příjem se podepisuje na naší výkonnosti. Nedostatek sacharidů se projevuje pocitem únavy, naopak jejich nadbytečný příjem vede k ukládání „do zásoby“ a k nárůstu tukových polštářů. Obecně tedy platí, že sacharidy do našeho jídelníčku zahrnuty být musí, ale s mírou.

Sacharidy jsou molekuly, které se vyskytují buď samostatně, nebo v několika vazbách. Samostatné jsou monosacharidy, dvoumolekulové vazby jsou disacharidy a vícemolekulové sloučeniny nazýváme polysacharidy. Mezi sacharidy se řadí i fruktóza, tedy ovocný přírodní cukr, nebo glukóza, což je cukr hroznový.

Za nejlepší zdroj energie jsou považovány polysacharidy. Ty se do těla vstřebávají postupně, a dochází tak k uvolňování energie rovnoměrně. Tělo není zbytečně přetěžováno a nedochází k únavě. Jde především o potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je celozrnné pečivo nebo zelenina. Dopřát si však můžete i luštěniny nebo ovesné vločky. Složení sacharidů, kombinace s dalšími potravinami a výsledný glykemický index významně ovlivňují hladinu cukru v krvi a celkový pocit nasycení.

„Pamatujte tedy nejen na vhodný výběr potravin, ale také na jejich úpravu. Například čím vyšší a delší teplotu při jejich úpravě použijete, tím je výsledný glykemický index vyšší. Tedy třeba vařené brambory mají GI nižší než pečené,“ upozorňuje výživová specialistka Nikola Hanyšová. Jako jednoduché vodítko, jak se vyznat v sacharidech, v jaké formě a v jakém množství si je dopřát, můžete využít aplikaci www.jidelniplan.cz. Ta vám na základě zadaných kritérií, jako je výška, váha, věk a pohybová aktivita, doporučí optimální množství. Zabráníte tím vyššímu příjmu, který nevyužijete a který by se vám následně uložil „na později“, tedy do tukových zásob.

Monosacharidy si dopřávejte nejlépe po větší fyzické námaze, kdy potřebujete dodat tělu okamžitou energii. Jednoduché cukry se totiž uvolní do krve ihned, a tím se vám vlije do žil nová energie. V takových případech si dejte kousek ovoce, nejlépe banán nebo jablko, nebo vypijte sklenici (cca 200 ml) 100% ovocného džusu. Ta plnohodnotně pokryje i jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny. Náš tip: Pokud budete vybírat džusy Relax 100% rajče nebo Mrkev, broskev a jablko nebo džusy s dužinou, dodáte tělu i vlákninu.

„Pokud však skončíte s aerobní aktivitou, pak je vhodné pro umocnění spalovaní tuků s konzumací jídla počkat alespoň pětačtyřicet minut, teprve poté se můžete v klidu najíst,“ doporučuje Nikola Hanyšová.
Konzumaci sacharidů ale vždy doplňujte konzumací bílkovin. Ty totiž snižují glykemický index sacharidů a hladina cukru v krvi se zvyšuje pomaleji. Energie bude tělu dodávána pozvolna a rovnoměrně. Glykemický index můžete snížit také přidáním citronové šťávy, balzamikového či jablečného octa. Využít můžete rovněž pár kapek olivového oleje,“ radí Nikola Hanyšová.

Jestli stále v oblasti své výživy tápete, využijte jednoduchou aplikaci www.jidelniplan.cz. Po zadání důležitých kritérií vám pomůže s výběrem vhodných potravin v doporučeném množství. V aplikaci si také můžete zaznamenávat svůj denní pitný režim. Mimo jiné v ní ale najdete cenné rady od výživové specialistky, na kterou se můžete kdykoli se svým dotazem obrátit, nebo recepty na zdravé pokrmy.

Související články:

4 důvody, proč díky vodě zhubnete
6 faktů, které musíte vědět o parfémech
3 nejznámější mýty o zubech
sledujte nás na instagramu
Reklama
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama