Reklama

#befit: Tipy na zdravé polévky, které v zimě pořádně zahřejí

Mňam!
Reklama
9603

Období, kdy přijdeme vymrzlí domů a nepřejeme si nic jiného, než horkou čokoládu na zahřátí, je tady. Ovšem kdybychom si pokaždé, když nám je zima, dopřáli horkou čokoládu se šlehačkou, za chvíli bychom se nevešli do našich dupaček se sobem. A to se nesmí stát, protože je milujeme. Naštěstí je tu ještě pár dalších alternativ, jak se zahřát a nepřibrat ani deka. Jednou z nich jsou výborné polévky, které nás zahřejí rychlostí blesku. Níže najdete dva zdravé recepty, na kterých si můžete pochutnávat dennodenně zcela bez výčitek. Tak hurá do vaření!

Krémová polévka z pečeného celeru

Ingredience:

1 střední celer
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce zeleninového bujonu
6 lžic slunečnicového oleje
1 cibule
2 brambory
1 pórek
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička tymiánu
1 lžička soli

Postup:

Celer oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Smíchejte s olejem, paprikou a solí a dejte péct na 20 minut při 170 °C. Cibuli nakrájejte na kostky a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte tymián a krátce osmahněte. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, nakrájený pórek a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte a přidejte bujon. Vařte, dokud brambory nezměknou. Přidejte upečený celer, lahůdkové droždí, petrželku a rozmixujte do hladkého krému. Dochutit můžete praženými semínky.

Indická polévka z červené čočky

Ingredience:

150 g červené čočky
100 g červené cibule
100 g řapíkatého celeru
50 g mrkve
1 brambora
50 g rajčatového protlaku
1 000 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce kari
50 g zázvoru
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujonu
1 hrst čerstvého koriandru

Postup:

Nakrájejte cibuli na kostičky a nechte ji na oleji zesklovatět. Přidejte nasekaný česnek, nadrobno nastrouhaný zázvor a kari koření, krátce orestujte. Nakrájejte řapíkatý celer, mrkev a bramboru na kousky, přidejte do hrnce a vařte, dokud není brambora měkká. Nakonec vsypte červenou čočku, krátce povařte, odstavte z plotny a pod pokličkou nechte dojít, dokud čočka nezměkne. Polévku podáváme posypanou nasekaným čerstvým koriandrem. Nakrájejte cibuli na kostičky a nechte ji na oleji zesklovatět. Přidejte nasekaný česnek, nadrobno nastrouhaný zázvor a kari koření, krátce orestujte.

 

Reklama
Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama