
Dokonalá chuť dýňového hummusu totiž ohromí nejen vás ale každého, komu tuhle dobrotu naservírujete. Navíc jde o zdravé jídlo, které se nemusíte bát zařadit do svého jídelníčku ani když jste v dietě.
A jak na něj? Je to snadné.
Ingredience:
- 1 malá máslová dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 lžic sezamové pasty tahini
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky soli
- 2–4 lžíce citronové šťávy
K podávání budete potřebovat:
- nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
- opražená sezamová ( nebo dýňová ) semínka
- panenský olivový olej k podávání
- tousty nebo chlebové placky
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 220°C. Dýni nakrájejte na kostky, rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 30 minut. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte jej troškou vody. Hummus podávejte ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými ( nebo dýňovými ) semínky a olivovým olejem a poprášený troškou kajenského pepře. Doplňte ho tousty nebo chlebovými plackami. Pokud se chcete vyhnout toustům nebo plackám, podávejte s nakrájenou zeleninou - mrkev, okurka, papriky...