Reklama

Káva bez kofeinu

Káva bez kofeinu bývá dobrá volba pro ty, kteří si chtějí vychutnat chuť kávy bez vedlejšího efektu nabuzení kofeinem. Ale víte, jak vlastně tato káva vzniká? A je prospěšnější než klasická káva?
9555

Co je kofein

Je nejčastěji znám jako součást kávy, ale vyskytuje se i v čaji a energetických nápojích. Bývá považován za nejrozšířenější prostředek, jak se nabudit. Podílí se na zvýšení činnosti nervového systému, srdeční činnosti a zvyšuje produkci žaludečních kyselin.

Kofein se musí odstranit

Ne, opravdu neexistuje druh kávy, která by byla úplně bez kofeinu. Bezkofeinová káva vzniká tak, že se odstraní kofein z kávových zrn ještě před upražením. Existují dvě metody, jak tohoto výsledku docílit.

Jedna z nich a častěji používaná je Evropský proces. Káva se zbavuje kofeinu namáčením ve vodě a v methylenchloridu, který absorbuje kofein ze zrn. Poté, co se káva promyje chemikálií, opláchne se vodou a vysuší. Tímto procesem neztrácí svou typickou chuť ani aroma, jen je doplněna o jemný náznak chemické příchuti.

Kofein se nikdy neodstraní stoprocentně. Vždy zůstane nějaké minimální množství.

Druhá metoda se nazývá Švýcarský proces a je nepoužívají se při ní chemické složky. Káva je namáčena do horké vody a to má za následek, že kofein se z ní vypudí sám. Kofein se z výsledného roztoku odstraní pomocí filtrů s uhlíkem a až je odstraněný, kávová zrna se do něj znovu namočí, aby jej nasály. I když je tato metoda přírodní a nevyužívá chemii, nevýhodou je, že takto zpracovaná káva chutná výrazně jinak. Je bez chuti a vůně.

Druhy káv

Bezkofeinovou kávu můžete koupit ve stejné formě jako tu klasickou, takže rozpustnou, mletou nebo zrnkovou. Je už na vás, jaký druh preferujete, ale nezapomeňte si vždy pohlídat, aby káva byla čerstvá.

Rozpustná káva také nebude tak kvalitní jako třeba zrnková káva. Pokud se rozhodnete pro zrnkovou, budete muset použít i mlýnek na kávu a namlít si ji. Sice je to pracnější, ale budete odměnění čerstvostí a výraznějším aroma. Nikdy nemelte celé balení, ale jen množství, které jste schopni hned spotřebovat. U mleté kávy dbejte na to, aby byla správně uzavřená a nešel do ní vzduch, aby vám káva neztratila vůni.

 

Reklama
Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama