Reklama

5 tipů, jak na první pohled poznat (ne)kvalitní zmrzlinu

Na co si dát při výběru téhle letní pochoutky pozor a jak bezpečně poznat, že je zmrzlina vyrobená z kvalitních a čerstvých surovin, a ne z laciných chemických náhražek?
Reklama
10567

Když teploty stoupají, je zmrzlina první věc, která nás napadne v touze po ochlazení. Asi tušíte, že je mezi nimi velký rozdíl. Ne všechny jsou vyrobeny z kvalitních surovin, ale často jsou plné chemických náhražek a umělých barviv. Nejsnadněji to samozřejmě poznáte na balených výrobcích. Jak ale postupovat, když jde o kopečkovou zmrzlinu?
Protože si v redakci často děláme výlety do vyhlášené cukrárny IF Café, kterou máme z redakce co by kamenem dohodil (a protože víme, že zmrzlinu tu mají zkrátka bezkonkurenční), zeptali jsme se vyhlášené cukrářky a majitelky cukrárny Ivety Fabešové, jaké triky má na poznání kvalitní zmrzliny ona. Tady jsou!

1) Zarovnané vaničky

První indicií je zdobení a tvar zmrzliny ve vaničkách. Měli byste zpozornět, pokud neuvidíte nadýchanou a do kopečků naskládanou zmrzlinu. Zarovnaná zmrzlina je totiž maskováním špatné receptury.  

2) Příliš rychle taje

Pokud je zmrzlina na první pohled příliš lesklá, rychle taje a teče po prstech ještě dříve, než jste vůbec stačili ochutnat, víckrát si ji nekupujte. Znamená to totiž, že obsahuje až příliš velké množství vody - samozřejmě na úkor chuti, a je tedy ošizená.

3) Správná konzistence a tuhost

Všímejte si, jak zmrzlinář nabírá kopečky. „Zmrzliny by měly mít ve vitríně stejnou tuhost. Často se ale stane, že třeba vanilková teče a u čokoládové si může obsluha skoro zlomit špachtli. To je tím, že nemají správně vybalancované receptury, zmrzlině nerozumí,“ vysvětluje Iveta.

4) Výrazná barva

Výrazně zelená pistáciová, příliš žlutá vanilková či nepřirozeně hnědá barva tiramisu. Nepoctivou zmrzlinu bez původních surovin poznáte i podle barvy. Poctivá zmrzlina umíchaná ze skutečných produktů totiž neobsahuje chemická barviva a proto jsou její barvy mnohem méně výrazné. Například pistáciová pak bude zeleno-hnědá a vanilková odstínu smetany s drobnými černými kousky opravdové vanilky.

5) Malé kopečky

Zajímavý je i fakt, že prefabrikovaná zmrzlina z chemické směsi, je pro provozovatele cukrárny či stánku mnohem dražší, než výroba z čerstvých a kvalitních surovin. „Laika může zaujmout, že obsluha dává pouze malé kopečky a také vaničku úplně vyprázdní. Pak víte, že zmrzlinu překupuje a sám nevyrábí. Marže je totiž tak nízká, že musí prodat všechno,“ prozrazuje Iveta.



Reklama
Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama