Reklama

Aneta Synková: ,,Neexistuje jídlo, po kterém zhubnete či přiberete."

Blogerka Aneta Synková vyznává pozitivní, aktivní, zdravý a usměvavý životní styl a je plná elánu. To nás nadchlo a domluvili jsme se s ní na malé spolupráci v podobě příspěvků do fitness rubriky. A tady je její druhý příspěvek!
12225

Není den, co by na mě nevyskočila reklama na zázračné pilulky na hubnutí, sacharidové vlny, půsty, speciální diety, dietní voda, či jiná „osvědčená“ metoda. Lidé podle mě ztratili selský rozum, místo pohybu si dají hubnoucí korzet na břicho, místo jídla revoluční nápoj, to vše ale kolikrát může spíše ublížit. Jak je to tedy s tou dietou? Žádná dieta nefunguje, hubnutí funguje vždy na principu, menšího příjmu, než výdeje a tím, že vyřadíte či omezíte některou složku z jídelníčku, v rámci populární diety, logicky zhubnete. Jde prostě jen o kalorický deficit. Pokusím se vám v jednoduchosti vysvětlit, jak se z toho nezbláznit, že je zbytečné se zatěžovat tím, co můžu a nemůžu, trápit se hlady, řídit se přísnými pravidly, kopírovat cizí jídelníčky a ukázat, že žádný ideální stravovací vzor neexistuje, protože si jej musíte vytvořit sami.

POSLOUCHEJTE SVÉ TĚLO

Rozlišujte, zda máte hlad, nebo chuť, vypozorujte, jaké jídlo vám vyhovuje, jak vás zasytí, jaký je váš výdej během dne, o jaké usilujete výsledky a podle toho řešte svůj příjem během dne. Každý jsme individuální, každý to máme úplně jinak. Zbytečně nad tím nepřemýšlejte, někdy toho sníte více, někdy méně (balanc), zbytečně se pak stresujete a to je pro hubnutí to nejhorší. Pokud jste úplní začátečníci, není špatný si pár týdnů zapisovat kalorie, co jíte, abyste měli přehled a nejedli ani příliš málo, což je dost časté u jedinců, kteří chtějí zhubnout. Hubnutí a zdravá strava není o minimálním množství kalorií, ale o správné skladbě jídelníčku, v závislosti na vašem pohybu. Vypozorování vašich ideálních stravovacích návyků trvá, ale na rozdíl od diet je to trvalé a zdravé.

KOLIK PORCÍ, JAKÉ JÍDLO?

Každému také vyhovuje jiná frekvence jídel, jestli 3 větší nebo 6 menších, nic není správně nebo špatně, hlavní je, co vyhovuje vám. Pokud máte ráno hlad, nasnídejte se, pokud ne, dejte si jídlo později, důležitý je celkový příjem během dne. Hlavně ale nehladovte! Všude se také můžete dočíst o vyřazení pečiva či mléčných výrobků, nebo jiných potravin, ale pokud vám ty potraviny nevadí, nemáte intoleranci, není jediný důvod to vyřazovat. Jen to zahrňte do jídelníčku ve zdravější formě. Vypozorujte to, co sedí vám a tím se řiďte. Myslete hlavně na to, abyste měli v každém jídle zdroj všech makroživin (viz. v dalším bodě).

ZNALOSTI NEUŠKODÍ

Nemusíte být hned výživový poradce, ale zjistit si něco o složení potravin určitě není na škodu. Zdroj sacharidů, které jsou potřebné pro naši energii, ty děláme na rychlé, které nám dodají rychlý nárůst energie (ovoce, cukry) a pomalé, které nás zasytí na delší dubu (vločky, pečivo, těstoviny, rýže), bílkoviny, jako nezbytná složka pro tvorbu svalové hmoty a zdroj aminokyselin (maso, vajíčka, mléčné výrobky, protein), a tuky (oříšky, semínka, avokádo, oleje, žloutek), bez kterých to nejde, pro správný chod hormonů, nervové soustavy a vstřebávání vitamínů, vláknina pro naše zažívání a sytost, ale i úloha bazálního metabolismu a mohla bych pokračovat.

RADĚJI HAMBURGER, NEŽ SALÁT

Pokud si dáte těstovinový salát, tak je to často kalorická bomba (kvůli tučným omáčkám a ještě bez zdroje bílkovin), nebo zeleninový, který je však plný dresinku, krutonů a ve výsledku jsou to prázdné kalorie, které vás vůbec nezasytí. Ale za to hamburger, mluvím ale pouze o tom s kvalitním hovězím masem (jen si dejte polovinu bulky a místo hranolek zeleninu), vás zasytí na delší dobu, dodá dostatek živin a nebudete za hodinu hledat čokoládu na „dojezení“, jako to často bývá u salátu. A tělo jednou za čas nepozná, jestli obědvá rýži nebo bulku.  A když už salát, tak raději domácí se zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin a tuků.

PRAVIDELNOST

Díky pravidelnosti budete mít pod kontrolou své chutě, hlad a přehled o jídle. Nevynechávejte nuceně své porce, s tím, že „ušetříte“ kalorie. Ve výsledku budete mít mnohem větší hlad, přejíte se nezdravým jídlem a zpomalujete svůj metabolismus. Mějte porce rozdělné pravidelně během dne (3-6). Pro případ hladu mezi jídly, nebo časovému shonu, mějte po ruce proteinovou tyčinku, hořkou čokoládu či oříšky. Stejně tak je samozřejmostí mít pravidelnost v pohybu (chůze do práce, posilovna, běh, jóga, kolo, bazén), snažte se o fyzickou aktivitu 2-4 týdně a každý den alespoň 10.000 kroků.

JÍDLO NEVÍ, KOLIK JE HODIN

Tenhle mýtus je už dávno vyvrácen, ale přece jen to připomenu. Sacharidy po 18 hodině (nebo jakékoliv jiné jídlo) nejsou zlo, snězené jídlo vám rovnou do boků či břicha nepůjde. Ve vždy výsledku záleží, jaký jste měli příjem v průběhu dne. Samozřejmě, že je lepší si jídlo rozvrhnout tak, abyste většinu sacharidů přijali přes den, avšak příloha či pečivo na večeři vás tlustými neudělá. Naopak si můžete zvýšit proces regeneraci, nakopnout metabolismus a zlepšit kvalitu svého spánku. Pokud cvičíte ve večerních hodinách, tak je po výkonu dostatečná večeře samozřejmostí!

PRAVIDLO 80/20

Pokud zdravě jíte, cvičíte - 80%, tak vám zbylých 20 %, kdy si dopřejete to, na co máte chuť, nemůže ublížit. Jeden salát vás neudělá hubeným, stejně jako jeden dort tlustým. Miluji zdravé jídlo a pohyb, je to moji každodenní náplní, tak jak může tělo vůbec poznat, že si dám občas to, na co mám chuť? Nebudete potřebovat ve svém životě žádné cheat day, nepřepadne vás přejídání, pokud si v rozumné míře budete dopřávat to, na co máte chuť. A nezapomeňte, že i zmrzlinu, palačinky, pizzu, dorty a další oblíbené, můžete připravit ve zdravé verzi.

Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama