Reklama

Helathy snack: Lehká pomazánka z čerstvých bylinek

Jaro je ideální doba k sázení a pěstování vlastních bylinek...
Reklama
12970

„Bylinky se hodí na dochucení jídel, do ovocných a zeleninových šťáv a smoothies, k přípravu čajů i limonád,“ říká Tereza Havrlandová. Nezatracujte ani pažitku, která je nenáročná na pěstování a v jídelníčku ji oceníte. Zlepšuje trávení a je bohatým zdrojem vitamínu B2, C, vápníku a draslíku. Pokud se vám do pěstování vlastních bylinek nechce, můžete si jít i nějaké nasbírat. Volně v lese můžete narazit na medvědí česnek a kopřivy. Medvědí česnek pomáhá tělu zbavit se nastřádaných škodlivin. K jarním očistným kúrám můžete použít i kopřivu. „Při sklizni však buďte ohleduplní. Dívejte se kam šlapete, berte si jen co bezprostředně spotřebujete. V případě sklizně medvědího česneku, sklízejte lístky tak, aby cibulky zůstaly v zemi,“ upozorňuje Tereza Havrlandová.

Hledáte zdravou a chutnou svačinu? Vyzkoušejte pomazánku z medvědího česneku!

Ingredience: 

• 200 g zlatého lněného semínka 

• 50 g vlašských ořechů 

• 2 lžíce olivového oleje 

• 1 lžička ume octa 

• medvědího česneku dle chuti 

Postup přípravy:

Lněné semínko namočte na cca 8 hodin do dostatečného množství čisté vody. Vlašské ořechy namočte alespoň na 4 hodiny do čisté vody. Vhodné jsou i para ořechy, které není nutné namáčet. Namočená lněná semínka a ořechy řádně propláchněte a vložte do mixéru. Přidejte olivový olej a dle své chuti ume ocet. Umixujte do hladké pomazánky. Přimíchejte pokrájený medvědí česnek.

Dobrou chuť!

Reklama
Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama