Reklama

Naučte se kouzlit v kuchyni s bylinkami: Poradíme vám, jak na to

Bylinky jsu takový malý velký zázrak... Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli... Zamilujte si je i vy!
Reklama
13164

Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť?

Pár lístků bazalky nebo rozmarýnu, trochu petrželky a pepře... A hned má připravované jídlo šmrnc! Zejména v italské kuchyni jsou bylinky nepostradatelnou součástí receptů. Vyplatí se proto mít je pořád po ruce! Díky správnému dochucení navíc takřka nebudete potřebovat pokrm přisolit, takže bude nejen chutnější, ale také zdravější...

Provoněný kout domova

Abyste měli bylinky stále čerstvé a neustále k dispozici, můžete se vrhnout do jejich pěstování. Nepotřebujete k tomu rodinný domek se zahrádkou a spoustou záhonků. Svůj zelený provoněný koutek si snadno vytvoříte i v bytě. Vyzkoušet můžete například petrželku, bazalku, anýz, rozmarýn, mátu, oregano, tymián, pažitku, fenykl a majoránku. Až budete přemýšlet, kde by se jim nejlépe dařilo, mějte na paměti, že by rostliny měly mít dostatek světla – alespoň 6 hodin denně. Pokud jde o půdu, je důležitá drenáž, proto na dno květináče dejte trochu štěrku nebo keramzitu.

Jak bylinky skladovat?

Bylinky můžete používat nejen čerstvé, ale také je případně uchovat „na horší časy“. Existuje hned několik způsobů, jak je zpracovat, abyste je mohli později využít. Jedním z nejstarších je usušení, které se hodí například pro bobkový list, tymián, oregano, mátu, majoránku či rozmarýn. Základem je předtím bylinky dobře očistit, a pak je nechat sušit na větraných místech chráněných před sluncem a teplem. Použít můžete také sušičku. Bylinky (třeba petrželku, bazalku, tymián, majoránku nebo rozmarýn) můžete také naložit do oleje. Dobře je omyjte, osušte a dejte do skleněných dóz. Dobře je stlačte a vyskládejte ve vrstvách. Zalijte extra panenským olivovým olejem a hermeticky uzavřete. Olej získá aroma a bylinky se dobře uchovají. Dlouhodobě je můžete skladovat rovněž v mrazničce. Nezapomeňte snítky i listy vždy pečlivě omýt a osušit. Poté je dejte do přihrádek na led nebo do mrazicích sáčků. Zmrazit můžete šalvěj, petrželku, oregano, mátu, majoránku i bazalku.

Jak využívat bylinky při vaření?

Čerstvé bylinky trhejte pokud možno ručně, neomývejte pod příliš silným proudem vody a dobře je osušte. Protože je velká část z nich křehká, přidávejte je až ke konci vaření. Výjimku tvoří ty tužší, jako rozmarýn, šalvěj či bobkový list, které jsou vhodné i k dlouhému vaření v omáčkách a masech. Pokud sáhnete po sušených bylinkách, mějte na paměti, že ztrácejí část svých esenciálních olejů, proto je nutné použít jich o něco více než těch čerstvých. Najdeme ale i pár výjimek, například rozmarýn, který sušením ztrácí jen velmi málo ze svého aroma. Bylinky přidávejte postupně, na vícekrát, a průběžně ochutnávejte.

 

 

Reklama
Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama