Reklama

RECEPT | Podzimní lasagne s dýní

Z dýně nemusíme vařit jen polévku!
12591

Suroviny:

500 g lasagne

1 kg očištěné a semínek zbavené dýně

2 stroužky česneku

zeleninový vývar

extra panenský olivový olej

několik snítek rozmarýnu

50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia

sůl a pepř

Na bešamel:

50 g másla

50 g hladké mouky

2 dcl mléka

50 g strouhaného sýru Gran Moravia

muškátový oříšek

Postup:

1. Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky.

2. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho na jemno.

3. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte.

4. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.

5. Připravte si bešamel. V hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

6. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia.

7. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně.

8. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama