Reklama

Skvělý a zdravý snack: Chřest obalený ve strouhance a parmezánu

Asparágus nebo špargl – i pod takovými jmény znali naši předci lahodnou jarní zeleninu exotického tvaru, která je plná vitamínů.
Reklama
12947

Řeč je samozřejmě o chřestu, výjimečné zelenině, jejíž právě probíhající sezónu si žádný labužník jednoduše nemůže nechat ujít!

Obliba chřestu v Česku každým rokem setrvale roste a poptávka je jak po jeho zelené, tak bílé odrůdě. Kdysi spíše exkluzivní zelenina se zkrátka stala nedílnou součástí jarní kuchyně. Chřest se totiž hodí na řadu pokrmů, a nejlépe mu svědčí jen minimální úprava – pro jeho přípravu tak není zapotřebí žádného velkého kuchařského umění. Kromě jedinečné chuti obsahuje chřest navíc také řadu tělu prospěšných látek.

Pokud chcete tedy lahodnou a zároveň zdravou svačinku, máme pro vás skvělý recept!

Ingredience 

500 gramů chřest 

2 velká vejce 

2 šálky strouhanky 

½ šálku nastrouhaného parmazánu 

¼ šálku polohrubé mouky 

olej 

pečící papír

Postup přípravy 

1. Troubu předehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj pár kapek oleje. Rovnoměrně vysypeme strouhankou a dáme péct na 5 minut nebo dozlatova. Vyjmeme, necháme vychladnout a teplotu v troubě zvýšíme na 220°C. 

2. Do vychlazené strouhanky přimícháme parmazán a směs rovnoměrně rozetřeme po plechu. Vejce rozšleháme v nádobě, do které se vejde celý chřest, do další dostatečně dlouhé nádoby nasypeme mouku. Chřest očistíme a omyjeme.

3. Chřest namáčíme do vajec, mouky, opět do vajec, a nakonec ji obalujeme ve směsi strouhanky a sýra. Obalený chřest ukládáme na plech tak, aby se jednotlivé stonky nedotýkaly. 

4. Při teplotě 220 °C pečeme 10-12 minut dokřupava. Podáváme s oblíbeným dipem. 

Přejeme dobrou chuť!

Reklama
Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama