Reklama

Super fresh tip: Jarní špenátová polévka plná vitaminů

Špenát sice patří do kategorie listové zeleniny, ale díky svým účinkům na lidské tělo si zaslouží zvláštní pozornost.
12969

„Čerstvý špenát obsahuje vysoké množství živin, zejména kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vlákninu a vitamín C,“ vysvětlujte Tereza Havrlandová.

Obecně je pak o špenátu známo, že zlepšuje činnost srdce a svalů, očí a dokonce si prý poradí s projevy stárnutí a zpomaluje tvorbu vrásek. Věra Vojtěchová k tomu s úsměvem dodává: „Jestli nám konzumace špenátu pomůže zůstat mladšími netuším. V tomto směru se mi jeví jako opravdu účinné cvičení jógy, která zaručuje duševní vitalitu.“ Z různých průzkumů je však ověřená přítomnost fytohormonů ve špenátu. Ten příznivě působí na vývoj svalstva. Za zmínku stojí i obsah karotenoidů, což je cenný antioxidant.“

A jak na dokonalou špenátovou polévku? Je to snadné.

Ingredience:

• 1 plná hrst špenátu 

• 1 kousek avokáda 

• 1 stroužek česneku 

• 1 lžička himalájské růžové soli 

• ½ lžičky pepře 

• 2 hrnky vody 

• 1 pár kapek slunečnicových semínek 

• 1 pár kapek cedrových oříšků

Postup přípravy:

Špenát, oloupané a vypeckované avokádo, česnek, sůl a koření umixujte s vodou (spíše s vlažnou, ne úplně studenou) na krémovou polévku. Polévka má být osvěžující, proto se nevaří. Navíc díky této úpravě v ní zůstanou zachované všechny živiny. Ozdobte květy sedmikrásek a nadrobno nakrájenými listy medvědího česneku. Dle chuti posypte slunečnicovými semínky nebo třeba piniovými oříšky.

Přejeme dobrou chuť!

 

 

Zdroj: https://www.lifefood.cz/cz_cs/jarni-spenatova-polevka

 

Reklama
Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama