
LETNÍ teploty jsou konečně tady a k nim patří kromě koupání a opalování také letní grilovačky. Máte po všech těch slaných dobrotách chuť na něco sladkého? Co může být víc než zmrzlina? Ještě vymazlenější zmrzlina. Tady máte 3 jednoduché recepty, které zvládnete raz dva a budete za hvězdu!
Borůvkový shake
Ingredience:
3 polévkové lžíce Mrož borůvkový s jogurtem
3cl smetana ke šlehání
1,5 cl medu
8cl mléka
2cl pomerančový fresh
Do vysoké sklenice přidejte veškeré ingredience a umixujte je v mixéru s ledovou tříští. Přelijte do vysoké sklenice a na závěr koktejl ozdobte borůvkami a pomerančovou kůrou.
Jahodový Mrož zdobený načechraným piškotem a čokoládou
Ingredience:
1x nanuk Mrož Jahoda v tmavé čokoládě
bílá čokoláda cca 30 – 50 g
100 g celá vejce
80 g cukr krupice
30 g hladké mouky
jedlá barva na vytvoření „microwave sponge“
Nejprve vyšlehejte vajíčka s cukrem, dokud se nevytvoří dokonale nadýchaná sněhová pěna. Přidejte trochu červené barvy a následně do směsi po troškách přimíchávejte mouku. Až bude pěna hotová (nadýchaná konzistence s viditelnými bublinami vzduchu). Poté vezměte papírový nebo plastový kelímek a do půlky naplňte pěnou a vložte ho do mikrovlnné trouby na plný výkon na 30 vteřin. Po vyjmutí z mikrovlnné trouby položte kelímek vzhůru dnem na prkýnko. Pozn.: Kelímek musíte zespodu proděravět (4 dírky), aby z něj utíkala pára. Na talíř dejte nanuk Mrož Jahoda, vezměte hrubší štětec a namočte ho do rozpuštěné bílé čokolády a udělejte nepravidelný tah štětcem. Z kelímku vyndejte piškot, roztrhejte na menší kousky. Na čáru z čokolády posaďte kousek piškotu.
Poháry se slaným karamelem a třemi podobami mandlí
Na 4 porce:
8 kopečků zmrzliny Häagen-Dazs se slaným karamelem
dle chuti mandlový likér Amaretto
květy sedmikrásek na ozdobu
Na kakaové amaretky:
1 lžíce instantní kávy
2 bílky
200 g mletých mandlí
30 g kakaa
120 g moučkového cukru
Na karamelizované mandle:
100 g oloupaných mandlí
3 lžíce třtinového cukru
1 dcl vody
1. Nejprve si upečte kakaové amaretky. Instantní kávu rozpusťte v 1 lžíci horké vody. Ze všech ostatních surovin vypracujte lepkavé těsto, přidejte do něj i vychladlou kávovou kaši.
2. Rukama tvarujte malé placičky o průměru cca 3 cm. Připravte si misku se studenou vodou a občas si v ní ruce opláchněte, aby se vám na ně hmota nelepila.
3. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte je v troubě rozpálené na 200°C. Budou hotové cca za 10 minut. Po dopečení vám budou připadat měkké, ale vychladnutím se zpevní.
4. Mezitím si připravte karamelizované mandle (můžete si ale vše časově rozložit, amaretky vydrží v uzavřené dóze několik týdnů). Mandle dejte na pánev a zasypejte je třemi vrchovatými lžícemi třtinového cukru. Zalijte 1 dcl vody a promíchejte. Za občasného míchání sledujte, jak se voda odpařuje a jak se mandle obalují lesklou tekutinou.
5. Když se voda odpaří a tekutina na mandlích začíná karamelizovat, míchejte už skoro bez přestání. Máte hotovo, když jsou mandle obalené zlatavým karamelem. Nechte je také vychladnout.
6. Amaretky si pokrájejte cca na poloviny. Na dno vychlazených pohárů nalijte trošku Amaretta. Na něj dejte kopeček zmrzliny, pár karamelizovaných mandlí, několik kousků amaretek, znovu kopeček zmrzliny, amaretky a mandle.
7. Můžete ozdobit sedmikráskou.