Reklama

Vše, co vás zajímá o kávě: Kolik šálků denně byste neměli překročit?

Store manager ze sítě kaváren Starbucks Jana Růžičková zná samozřejmě odpověď. Prozradí vám ale i důvod, proč je káva zdravá, nebo čím začít, pokud se chcete naučit latte art.
12272

Nemůžu se hned na úvod nezeptat – kolik kávy vy sama za den vypijete? 

Přiznám se, že jsem kdysi začínala na obrovském latte s vanilkovou příchutí, postupem času jsem se propracovala k černé kávě. Dnes si ráda dám Flat white, filtrovanou kávu či Americano, většinou jednou nebo dvakrát za den. Občas se samozřejmě stane, že se mi za den sejde více šálků kávy, to je ale spíše způsobeno moji zvědavostí a potřebou testovat nové způsoby přípravy kávy, ochutnávat nové druhy káv a zvláštní kombinace s jídlem. 

Jaké množství kofeinu by se denně nemělo překročit? 

Maximální doporučená denní dávka je 200 – 300 mg, což jsou zhruba dva až tři šálky kávy. Záleží samozřejmě na způsobu přípravy a druhu kávy. Například Robusta obsahuje 2-3x více kofeinu než Arabica. 

O kávě se ale mluví i pozitivně, co se účinků na zdraví týče. Čím nám prospívá? 

Káva je prospěšná pro kardiovaskulární systém, ale také tělu dodává velké množství antioxidantů. 

Instagram je plný fotek s obrázky vytvořenými z mléčné pěny – tzv. latte artu. Jaký motiv se barista učí jako první? 

Barista se jako první učí ohřát dokonalé mléko bez bublinek a se správnou pěnou, což je základem jakéhokoli latte artu. Poté se postupně učí udělat tečku, srdíčko a nakonec rosettu. 

A který je už pro opravdu pokročilé profesionály? 

Šikovnější nebo zkušenější baristé zvládnou nakreslit tulipánek či labuť. 

Co je na práci baristy vůbec nejtěžší? 

Myslím si, že barista zažívá každý den spoustu věcí, které nejsou snadné, hodně se toho musí naučit a hodně překonat. Odměnou nám pak je povznášející pocit, že jsme někomu zlepšili den nebo alespoň náladu. 

Kávová kultura se řídí různými trendy. Kdo je vlastně určuje? 

V kávové kultuře, stejně jako v jiných odvětvích, určuje většinou trendy zákazník nebo novinky na trhu. Aktuálně jsou velice populární alternativní nápoje (mléka) do jakýchkoli kávových nápojů nebo nápoje do vlastního hrnečku. Přípravu do vlastního hrnečku či tumbleru u nás na pobočkách dokonce odměňujeme slevou 10 Kč na nápoj. 

Jaký trend bude podle vás letos ten hlavní? 

Myslím si, že letos nepůjde o zcela nový druh kávy a jeho šíření. To jsme zažili třeba minulý rok, kdy bylo ve spoustě kavárnách představeno Cold brew. Sklidilo obrovský úspěch, u zákazníků je velice oblíbené a všichni se kvůli němu těší na léto. Letos bude pití kávy spojené s myšlenkou, jak co nejméně zatížit planetu. Ať už snížením počtu používaných brček či jednorázových kelímků, nebo zvýšením oblíbenosti alternativních nápojů (mlék).

Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama