

Na pečení cukroví je ještě čas. Ukuchtěte si dokonalý pařížský skvost!
Sladký recept na víkend: francouzské makronky
Na pečení cukroví je ještě čas. Ukuchtěte si dokonalý pařížský skvost!
Francouzské macarons, u nás známé jako makronky, drobné mandlové ‚laskonky‘ nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní, jsou stále oblíbenější laskominou, a navíc díky svému tvaru a vyhlášené chuti se mezi lidmi staly jasným sladkým trendem.
Jak si takové pravé makronky vyrobit doma? Výroba makronek vyžaduje trpělivost a zručnost, ale výsledek za tu námahu určitě stojí. Můžete vyzkoušet recept šéfcukráře Brasserie La Gare Pavla Jurašky.
Ingredience na 40 kusů makronek
Těsto:
250 g mandlové moučky
250 g cukru moučka
200 g bílků
225 g cukru písek
75 ml vody
špetka soli
Náplň:
může být libovolná – marmeláda, čokoládový ganáž, mascarpone s ovocem, máslový krém
Jak na to:
Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku si připravíme cukr písek s vodou.
První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 stupňů. Rozvar vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 9 minut na 180 stupňů (na co nejmenší výkon trouby). Z plechu sundáváme až zastudena! Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao, podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.