Reklama

Co se redaktorka Klári dozvěděla o thajské kuchyni na kurzech vaření?

A jak celé kuchtění probíhá?
12279

U nás doma je v kuchyni ten zdatnější spíš přítel, a tak jsem se rozhodla, že s tím něco udělám a zúčastnila se kurzu vaření. (Jeho jsem vzala ale pro jistotu s sebou, aby mi thajské dobrůtky uměl uvařit on, kdyby se můj kuchařský um ani v Chefparade nezlepšil.) Oba si dost ulítáváme na červeném kari, takže jsme si z nabídky vybrali kurz Thajská kuchyně I. Menu bylo následující: 

Tom Yum polévka - tradiční lehce ostrá polévka s kuřecím masem 

Jarní závitky - zelenina a tofu zabalené v rýžovém papíru 

Pad Thai nudle - smažené rýžové nudle s čerstvou jarní cibulkou, klíčky, vejcem a sladko-kyselou omáčkou 

Zelené kari s jasmínovou rýží - kuře se zeleninou v kari kokosové omáčce

Na co nezapomenout? 

Tak v první řadě si rozhodně z domova vezměte hodně nádob na jídlo, protože vše co navaříte, si můžete odnést domů. A že toho bude opravdu hodně. (Na polévku se nejlíp hodí zavařovačky.) Také se předem moc nenajezte, protože všechny chody budete ochutnávat. A to nejen ty vámi uvařené, ale i dalšími skupinkami. A moc se před kurzem neunavte, ono stát několik hodin na nohou a připravovat pokrmy, které děláte poprvé, není žádná sranda. 

Jak kurz probíhá?

Nejdříve se rozdělíte do čtveřic, je proto fajn jít na kurz třeba s další dvojicí kamarádů, abyste vařili v partě. Některé ingredience už jsou předkrájené, protože program je už tak dost nabitý a kdybyste měli připravovat úplně všechno od začátku, tak tam strávíte ještě déle než 3 hodiny - tolik tak přibližně kurz trvá. Poté vám šéfkuchař, v našem případě Lukáš Neckář, (který je mimochodem guru Sushi v Dushi) popíše, co dnes budete vařit. A pak se do toho pustíte. Během vaření vás instruuje a říká vám věci, které z žádné kuchařky nevyčtete. Všechny chody poté ochutnáváte a porovnáváte, jaké partě se povedly nejlépe. I pro mě - naprostého kuchyňského analfabeta to byl obrovský zážitek. Proto pokud hledáte originální dárek ať už pro zkušené kuchaře, kteří se chtějí naučit nové kuchyni nebo pro začátečníky, tak na kurzy Chefparade vsaďte. 

Co jsem se dozvěděla zajímavého? 

Nudle v thajské kuchyni nikdy nevaříme. Na pánev dáváme syrové nudle, které jsou jen namočené ve vodě. Zajímavé je i to, že nejlepší recepty vznikají tak, když místo daného množství kokosového mléka v receptu půlku mléka nahradíte vodou anebo to, že Thajci vůbec nepoužívají sůl - nahrazují jí vždy rybí omáčkou. Překvapilo mě například to, že zázvor vůbec nemusíte loupat, slupka ničemu neškodí a jen plýtváte dost drahou surovinou. A na závěr tip, kde koupit levně skvělé ingredience potřebné k thajské kuchyni - v ulici Zlatnická na Praze 1 v malé "večerce". Mají tam čerstvou zeleninu a všechny omáčky a dochucovadla, které potřebujete k perfektnímu kari, Pad Thai nebo Tom Yum.

Reklama
sledujte nás na instagramu
Přihlásit se k odběru newsletteru
* povinná pole
Reklama
Reklama